3 tips för att öka din konvertering

För dig som är affiliate beror det hur mycket du tjänar helt och hållet på din konverteringsgrad, alltså hur pass många av dina besökare som faktiskt klickar sig vidare via dina länkar. Det finns ett par knep som du kan använda dig av som ökar din konverteringsgrad och därför låter dig tjäna mer pengar.

1)    Tydlig Call-To-Action-knapp
Det är viktigt att du gör det enkelt för användaren att klicka dig vidare till önskad sida. Ett sätt är att göra en stor och tydlig så kallad Call-To-Action-knapp. Här ser ni ett bra exempel:

Högskoleprovet

Det naturliga för betraktaren blir att klicka sig vidare genom beställningsknappen. Att den är stor och grön signalerar i princip ”KLICKA HÄR”. Besökarens uppmärksamhet fästs direkt på det som sajtägaren vill att besökaren ska göra. Det finns många exempel på smarta sätt att placera sina call-to-action-knappar, så titta gärna runt på hur andra sajter har löst detta och samla inspiration.

2)    Möjlighet att konvertera från undersidor
Något som tyvärr ofta glöms bort är undersidorna. Även om ens så kallade landing page är snygg och konverterar finns det ofta ingen möjlighet att konvertera direkt från undersidorna. Du vill att en besökare som kommer till din sida via t.ex. en undersida, eller en besökare som kollar huvudsidan och sedan väljer att läsa andra sidor, ska ha möjligheten att konvertera direkt från undersidan. Om vi återigen tar hogskoleprovet.se som exempel ser vi följande på undersidan om anmälan till högskoleprovet:

Högskoleprovet

Bilden med övningsboken är klickbar och leder direkt till beställningssidan. Dessutom har hemsidan diskreta konverteringsknappar såväl i sidhuvud som sidfot, vilket i princip garanterar att någon som besöker hemsidan kan konvertera vart än personen befinner sig. (Man kan kanske fråga sig om det skulle fungera bättre att ha en beställningsknapp istället för bilden på övningsboken – vad tycker ni?)

Hur som helst – glöm inte bort undersidorna. Skicka inte trafiken till huvudsidan i hopp om att besökarna ska konvertera därifrån, ge dem chansen att konvertera direkt med ett enda musklick. Ju färre steg till försäljning desto bättre!

3)    Våga testa nya metoder
Var inte rädd för förändringar! Testa gärna nya och olika metoder till att få kunder att konvertera. Självklart måste du ha något verktyg för analys, som mäter klick och liknande statistisk data, men affiliatemarknadsföring är ingen exakt vetenskap där man kan säga att A är rätt och B är fel. Så gör gärna olika typer av ändringar och testa hur de fungerar i praktiken. Ökar konverteringsgraden? Bra! Minskar den? Testa något annat!

Om du har tekniska möjligheter för detta så kan du även utföra så kallad A/B-testning. Detta innebär i korthet att du testar två olika versioner av hemsidan, d.v.s. att 50% av besökarna ser en version, men 50% en annan. Efter ett tag kan du sedan jämföra vilken version som konverterade bäst.

Hur som helst, vi hoppas att dessa tips hjälper er tjäna mer pengar på affiliatemarknadsföring. Om ni har några fler frågor, funderingar eller tips på artiklar som ni vill se på denna blogg, lämna gärna en kommentar!

4 tankar kring ”3 tips för att öka din konvertering

  1. Hej! Tackar så mycket för tipsen, hade inte tänkt på några av sakerna. Nu blir det till att sätta sig ner och testa sig fram för att höja konverteringen till max 🙂

  2. Bra inlägg!
    Annars hör man ju hela tiden att banners och sånt inte längre fungerar, men jag håller helt och fullt med om att den gröna knappen känns bra.
    Den verkar trygg, helt enkelt, och man vet (förhoppningsvis) vad som händer när man klickar på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *